Zborai Módszer Logó

Köpöly terápia és a köpölyözés jótékony hatásai

A köpölyözés egyik fajtáját speciális csészékkel végzik

A csészéket a bőrre helyezzük a kezelendő területen, majd kézi vákuumszívóval kiszívjuk a levegőt belőlük. Ez a szívóhatás megemeli a bőrt, kitágítva a hajszálereket. A vákuum hatására a test távolabbi pontjairól a köpölyözés területére áramlik a vér, akár 400%-os vérbőséget okozva, miközben a test távolabbi területein vérhiány alakul ki. A vérhiányra a szervezet úgy reagál, mintha valahol nagy vérveszteség lépett volna fel, és elkezdi erőteljesen termelni az új vért, felgyorsítva a gyógyulást és a regenerálódást.

Vérbőség esetén az adott területre sokkal több oxigén és tápanyag jut el, és a salakanyagok is erőteljesebben mosódnak ki a felerősödött vér- és nyirokáramlás hatására, ezért gyorsul fel a regenerálódás.

Ez a módszer kimondottan hatásos a véráram felpezsdítésére, fájdalom enyhítésére, izommerevség illetve izomláz kezelésére és reumatikus betegségek gyógyítására.

A felhelyezett búrák 15 percig maradnak a kezelt területen, egész idő alatt fenntartva a szívóhatást. Ennek piros, kerek foltok formájában marad nyoma a köpölyözés után. Az erős szívóhatás miatt véraláfutás és vérömleny is előfordulhat, ami jellemzően 3-6 nap alatt felszívódik. 15 perc után a csészék áthelyezhetőek az azonos testrész másik pontjaira vagy másik testrészre. A legtöbb embernél minimális fájdalmat okoz a kezelés.

Egy egészséges embernek általános megelőzés, méregtelenítés és immunrendszer erősítés céljából havonta 1-2 kezelés elegendő. Kúraszerű alkalmazásakor a következő kezelést akkor lehet elvégezni, amikor a korábbi kezelés nyomai már elmúltak.

Egy alkalommal 1-3 testrész nyugodtan kezelhető, így egy kezelés időtartama 30 perc (2500 Ft) vagy 60 perc (4000 Ft).

A másik kezelési módszer a csúsztatós köpöly

Ezzel a nagyobb területeket lehet kezelni, vagy akár az egész testet is. A bekrémezett bőrre nagyobb méretű köpölycsészét helyezünk fel, majd azt az adott testrészen, az adott izom lefutásának irányával megegyezően, esetleg arra merőlegesen húzzuk, csúsztatjuk. A szilikonos köpöllyel a szívóhatás könnyen hozzáigazítható a kezelt személy fájdalomtűrő képességéhez, mert a kötőszövet érzékenysége miatt fájhat is a kezelés. A hatásmechanizmus itt is az, hogy az erős szívóhatás rendkívüli vérbőséget okoz a kezelt területen, amely elősegíti az izommerevség gyors csökkenését, és felgyorsítja a regenerálódást.

Ez a módszer kimondottan hatásos az izommerevség és letapadások gyors megszüntetésére, a véráram felpezsdítésére, fájdalomcsillapításra. Egy erős edzés utáni köpölyözéssel könnyen elkerülhető az izomláz a kezelt területeken. Erősen élénkítő hatása van.

A kezelt terület pár mozdulat után erősen kipirosodik, felforrósodik, időnként az az érzése az embernek, hogy letépi a köpöly a húst a csontról. Az erős szívóhatás miatt véraláfutás és vérömleny itt is előfordulhat, ami jellemzően 3-4 nap alatt felszívódik. Kúraszerű alkalmazásakor a következő kezelést akkor lehet elvégezni, amikor a korábbi kezelés nyomai már elmúltak.

Ennek a kezelésnek az időtartama 5 perc területenként, izomcsoportonként. Egy alkalommal több testrész is kezelhető, ezért a köpölyözés időtartama 30 perc (2500 Ft) vagy 60 perc (4000 Ft).

A kezelések után fokozott folyadékbevitel javasolt!

A köpölyözés kiválóan kombinálható a masszázzsal

Érzékenyebb bőrűeknél egy sportmasszázs során a csúsztatós köpölyözés tovább lazítja az izmokat, és az így kialakult fokozott vérbőség még napokig érezteti a hatását, és megszünteti a maradék problémát is.

Akinek a bőre jobban bírja az erős igénybevételt, annál a csúsztatós köpölyözéssel nagyon hatásosan elő lehet készíteni a területet a sportmasszázs számára. A 400%-os vérbőség és a vákuum szívó hatása felszakítja a letapadásokat, kilazítja a bemerevedett izmokat, így a terület masszírozása kevésbé fájdalmas, mint normál esetben. Az eddigi tapasztalatom alapján a kombinált kezelés hatása 2-3 sportmasszázs hatásával egyezik meg, és a kimondottan nehezen kilazítható részekkel (pl. a vádli két széle és a lapos ín) is jól boldogul.

A kombinált kezelés időtartama 60 perc (4000 Ft) vagy 90 perc (6000 Ft).

A köpölyözés hatásai:

– lokális anyagcsere-serkentés

– vér- és nyirokkeringés javulása

– izomlazítás

– izomláz csökkenése, kialakulásának mérséklése

– ízületi problémák kezelése (gyulladt ízületek területén az izmokban keltett vérbőség segíti a gyulladásos folyamat lefolyását)

– fájdalomcsillapítás

– méregtelenítés felgyorsítása

– immunrendszer erősítése

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták