Zborai Módszer Logó

Az autód és a tested, csontkovács szempontból

Ha olvastál már csontkovács blogot és cikket akkor biztosan észrevetted, hogy földhözragadtnak néha picit értelmezhetetlennek és szakmainak tűnünk amikor magáról a csontkovácsolásról, az előnyeiről, a hátrányairól írunk. Mi most máshogy tesszük: összehasonlítjuk a testedet egy autóval. Érdekesnek hangzik? Az is lesz!

 

Mikor viszed szervizbe az autódat?

Az egyik autószerelő ismerősöm mesélte, hogy gyakorlatilag háromféle autószervizbe járó embertípus van, ráadásul minden betérőről messziről látszik, hogy melyik csoportba tartozik. Az elsőbe azok tartoznak, akik rendszeresen, meghatározott időnként elhozzák az autójukat a szervizbe, mert fontos számukra, hogy tökéletes állapotban legyen. A szerelőre bízzák a gumicserét, a szervizt, a téli vagy akár a nyári felkészítést, feltöltetik a klímát, cseréltetik a fékfolyadékot: foglalkoznak az autóval.

A másodikba azok, akik akkor jönnek, ha valami baj van. Ők kihagyják az éves (ajánlott) átvizsgálást és nem is feltétlenül mennek el a szervizbe kereket cserélni, de ahogy kopog, zörög valami vagy bármilyen rendellenességet észlelnek elhozzák az autót megelőzve ezzel a nagyobb bajt. (És nem önmaguk próbálják megoldani)

A harmadik csoport a halogatóké, akik bütykölnek, legyintenek, nem veszik komolyan a jeleket, hogy aztán azt sem tudják mit tegyenek, ha hirtelen nagy a baj.

És hogy hogyan függ össze az autó a testeddel?

 

Mikor viszed szervizbe a tested?

Te is tudod, hogy ahogy az autódat, úgy a testedet is időnként szervizelni kell. És ahogy az autószervizben a „testszervizben” is hasonló az emberek gondolkodása.

Vannak, akik rendszeresen járnak hozzám csontkovács kezelésre. Van, aki azért, mert szeretné magát jól érezni más felfrissülni jön, van, aki pedig azért, mert úgy döntött, hogy megérdemli. Ismerősök ők, többször találkoztunk már.

A második csoportba (ahogy az autószerelőnél is) azok tartoznak, akik észlelve a bajt keresik fel a csontkovácsot. Amikor hirtelen nyilall, fájdalmat éreznek, vagy egyszerűen csak „nem úgy működik az egész ahogy eddig”, vagy konkrétan van valamilyen problémájuk.

Most már biztosan kitaláltad, hogy a harmadik csoportba azok tartoznak, akik akkor jönnek (tudod, mint a szervizben) amikor már nagy a baj. Jellemzően fájdalommal, mozgásbeszűküléssel, kellemetlen tünetekkel élnek már hosszú hetek vagy hónapok (de van, aki évek) óta és komoly(abb) gondot kell náluk megjavítani.

A kérdés tehát adott: te mikor hozod szervizbe a tested?

 

Mi a jó taktika: mikor kell csontkovácshoz menni?

A legjobb az első csoportba tartozni és időről időre eljönni hozzám egy (akár csak frissítő) csontkovácsolásra is. Tudom, hogy mindig van sok egyéb más feladat, tennivaló, de fontos rászánnod azt az 1-2 órát: ennyit mindenképp megérdemel a tested.

Persze akkor is tudok segíteni, ha már fáj, vagy gond van és akkor is, amikor egy elhanyagolt, fájdalommal és kompromisszumokkal teli testben érkezel, de a prevenció a legfontosabb.

 

Hogyan kerüld el a csontkovácsot?

Ha az autódat túlhajtod: gyorsítasz, satufékezel, nekikoccansz valaminek, több ezer kilométerekkel terheled, nem cseréled a fékolajat a motorolajat, vagy akár nem tisztítod, nem lesz boldog és előbb utóbb meghibásodik, igaz?

A tested is ilyen. Adj neki időt, sportolj (már az is elég, ha nagyokat sétálsz vagy kerékpározol), kerüld a stresszt (persze, ez közel lehetetlen) mert attól „beállhat” az izmod, aludj jókat, pihenj amikor csak teheted.

Ha ezeket megfogadod és be is tartod akkor esélyes, hogy kevesebb gondod lesz, kevesebbet kell velem találkoznod. Persze, ettől még érdemes.

Te mikor hozod szervizbe a tested? Várlak szeretettel!

Az zboraitamas képe

zboraitamas

Az zboraitamas képe

zboraitamas

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták