Zborai Módszer Logó

Miért fájhat a hátad és hogyan segíthet a csontkovács?

A hátfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz. Szinte mindenki lehet érintett – biztosan neked is fájt már a hátad – és rengeteg kiváltó oka lehet, a rossz testtartástól a különböző sérüléseken át az ízületi gyulladásig bármi. A hátfájást nem szabad elhanyagolni, nem érdemes arra várni, hogy magától elmúlik, jobb mihamarabb szakemberhez fordulni: például egy csontkovácshoz. De hogyan segíthet?

A hátfájás két csoportja

A hátfájásnak számtalan típusa van, ezernyi csoportosítási lehetősége, de számodra a legfontosabb kérdés, hogy mennyi ideje fáj? Az időszakos hátfájás jellemzője, hogy valamikor elkezdődik és valamikorra elmúlik. Gyakori, hogy az ilyen típusú fájdalomnál sejtsük a kiváltó okot: megemeltük magunkat, megsérültünk, rosszul aludtunk, meghúzódtunk, megfáztunk. A krónikus hátfájás ezzel szemben nem múló, folyamatosan jelen lévő váltakozó erősségű fájdalom.

Így veszítesz időt

Érdekes mennyire toleráljuk a hátfájást. Bár nehézzé teheti és gátolhatja a mindennapi rutinodat, sőt a súlyos hátfájás akár munkaképtelenséghez is vezethet, sokan – akár hetekig – megpróbálnak a „jól bevált módszerekkel” túllenni rajta.
Úgy gondolkodnak, hogy „majd a hétvégén kipihenik”, vagy jegelik (egyesek melegítik) hiszen az egy ideig enyhíti a fájdalmat. Ha ezek nem segítenek, akkor vény nélkül kapható krémekkel és gyógyszerekkel próbálkoznak (ezek hatnak majd, csökkenthetik a fájdalmat egy ideig) vagy valamilyen házi praktikával
Eközben időt veszítenek, mert a fájdalom továbbra is fennáll (sőt idővel erősödhet), egyre nehezebb elviselni, egyre kellemetlenebb. Persze, hiszen nem az okát szüntettük meg, hanem a jelenséget, a fájdalmat.

Miért fájhat a hátad?

A fájdalomnak szinte megszámlálhatatlan különböző kiváltó oka is lehet. Legtöbbször a helytelen testtartás a kiváltó ok. Nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt tippeljük, ebben a pillanatban is rossz a testtartásod: ez pedig extra terhelést ad a gerincedre. Persze lehet kiváltó ok a stressz vagy fizikai túlterhelés, aminek következtében az izmok megfeszülhetnek és fájdalmat okozhatnak. Természetesen okozhatnak gerincproblémákat balesetek, esések vagy sportolás közben bekövetkező sérülések, ahogy gerinc rendellenességek, de akár a rosszul kiválasztott ágymatrac vagy párna is.

Hogyan segíthet a csontkovács?

Manuális terápiát alkalmazok a gerinc és az ízületek helyreállítására. Ez enyhítheti a fájdalmat, javíthatja a mozgástartományt és csökkentheti a gyulladást. Emellett rengeteg jótanáccsal is tudlak segíteni, hogyan ne újuljon majd ki a fájdalom.

Erre számíthatsz, ha eljössz hozzám

Kicsit spolierezünk, de elsősorban arra, hogy elmúlik majd a hátfájásod. Azt is megírjuk, hogy lépésről lépésre mi történik majd a kezelés alatt.

A csontkovács kezelés folyamata:

1. Konzultáció: Először a legapróbb részletekig, mindenre odafigyelve mindent megkérdezek a tüneteidről, tudnom kell, hogy fáj a hátad, mikor, valamint fontos a kórtörténeted és az életmódod. Fizikai vizsgálatot is végzek, hogy feltérképezzem a gerinced és az ízületeid mozgását és funkcióját.

2. Kezelés: Megkezdődik a kezelés. Az első lépés az lesz, hogy megkeresem azt a pozíciót amikor a legkönnyebben és legegyszerűbben hozzá tudok férni az érintett területhez. Egy-egy területre fogok összpontosítani. Gyors, ellenőrzött nyomást gyakorlok egy-egy ízületre, de előfordulhat, hogy egy-egy ízületet a normál mozgástartományon túlra mozgatok. A cél az, hogy az ízületeket jobb helyzetbe hozzam.

3. Mindegy, hogy a kezelés egyetlen alkalmas vagy több, minden alkalom után az adott állapotodnak megfelelő tanácsot adok a testtartás javítására, a stressz kezelésére és az egészséges életmód fenntartására.

Fontos, hogy a kezelés alatt pattogó, reccsenő hangokat is fogsz hallani, de ez nem veszélyes, nem okoz majd neked fájdalmat. Amit hallasz, az az oxigén és a széndioxid hangja, amelyek felszabadulnak az ízületeiből.

(Fontos megjegyezni, hogy a csontkovács kezelés nem mindenki számára megfelelő. Ha terhes vagy, súlyos betegséged van, vagy műtéten estél át, beszélj orvosoddal, mielőtt csontkovácshoz fordulnál.)

Mi lesz a kezelés után?

A legtöbb ember javulást tapasztal. (A hátfájás azonnal, vagy néhány nap múlva csökken, elmúlik) Fontos, hogy kövesd a csontkovács utasításait, és folytasd az otthoni kezeléseket a gyógyulás elősegítése érdekében.

Ha fáj a hátad, szeretettel várlak: nem szükséges a fájdalommal együtt élned!

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták