Zborai Módszer Logó

Rosszabbul érzem magam a csontkovács után: ez normális?

Amikor meglátogatjuk a csontkovácsot, felkészülünk arra, hogy a kezelés egyszerre lesz felszabadító és néha picit fájdalmas, hiszen kiropogtatja, kimozgatja azokat a pontokat, amelyek letapadtak, mozgásbeszűkülést okoztak. A kezelést gyakran kísérik rémisztő reccsenő, roppanó hangok. Amikor vége sokan fáradtnak, kimerültnek és „összetörtnek” érzik magukat. Ez normális?

Mi történik?

Amikor eljössz hozzám kezelésre, alig várod, hogy enyhülést érezz a hosszan tartó – vagy a frusztráló, nyilalló fájdalom – után. Végre nem fog fájni – gondolod. Aztán meglepve tapasztalod a kezelés után, hogy „rosszabbul érzed magad” és „jobban fáj”’ mint előtte. (Sőt, érezheted azt, hogy olyan izmod is fáj, „amiről nem is tudtad, hogy létezik”). Felmerülhet benned sok minden: hogy kókler vagyok, hogy a kezelés nem működik, hogy nem biztonságos, vagy hogy valami komoly baj van a testeddel? A rövid válasz mindezekre a kérdésekre nem, de fontos megérteni, hogy miért érezhetsz kellemetlen érzéseket a munkám után.

A fájdalom

A kezelés közben a csigolyák kissé elmozdulnak. Az izmainak alkalmazkodniuk kell a csont mozgásához, ezért előfordulhat, hogy kissé megnyúlnak vagy megrövidülnek, ami fájdalmat okozhat. A fájdalom a csontok mozgásával függ össze, nem pedig a csontkovács által alkalmazott nyomással. Ez az izmok feszültségének felszabadulásából is adódhat, hasonlóan ahhoz, mint amikor edzünk, és izomlázasok leszünk, mivel az izmokat megterheltük. Ahogy a tested hozzászokik az új (helyes) helyzethez, az izmok ennek megfelelően alkalmazkodnak, és megszűnik a fájdalom.

Betegnek érezheted magad

Ez valóban így van. Azt érezheted, hogy „jajj, beteg lettem”. Ez nem jelenti azt, hogy elkaptál tőlem valamit vagy valamilyen vudu szertartással megbetegítettelek titokban. Amikor vége a kezelésnek legtöbbször, az egész immunrendszered beindul, ami azt jelenti, hogy optimális hatékonysággal dolgozik, hogy kiürítse a testedből mindazt, aminek nem kellene ott lennie. Ez köhögéshez, orrfolyáshoz vagy tüsszögéshez vezethet, de időnként akár a megfázás összes tünete is megjelenhet. Ne feledd, hogy mindezek a tünetek épp azt mutatják, hogy még egészségesebb lettél, és a tested így (és éppen most) szabadul meg a benned lévő rossz dolgoktól. Ha nem jössz hozzám valószínűleg valóban megbetegszel.

Megváltozik az emésztésed

A fájdalomhoz és betegségérzethez hasonlóan az emésztőrendszeri változások is meglephetnek, de teljesen természetes válaszok. Mivel az emésztőrendszer közvetlenül kapcsolódik a hát alsó részén lévő csigolyákhoz, és a nyomkodás közben érünk belső szervekhez is, ez megváltoztathatja az emésztésedet. Egyeseknél, akiknél székrekedés vagy IBS áll fenn, a korrekció után szabályosabb lesz a bélmozgás, míg a normális bélmozgással rendelkezőknél a szabálytalan emésztés fokozódhat. De ez elmúlik.

Így lehet minimalizálni a „gondokat”

Először is úgy, hogy nem ijedsz meg, tudod, hogy előfordulhatnak. Ha lélekben felkészülsz az segít. A csontkovács által végzett korrekció néhány utóhatása elkerülhetetlen, de van pár trükk: először is igyál sok vizet mielőtt eljössz hozzám és utána is. Ez segít gyorsan távozni a méreganyagoknak, és hidratáltan tart. Próbálj keveset és egészségeset enni (legalább aznap) és az is segít, ha engedsz a fáradtságnak és a kezelés után pihensz, akár alszol egyet. Ha ezekre a „mellékhatásokra” felkészülsz kevésbé veszed észre és kevésbé fog zavarni is ráadásul tudod, hogy teljesen normálisak ezért nem ijedsz meg.

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták