Zborai Módszer Logó

Home Office okozta hátfájdalom

Home office okozta hátfájdalom

A home office-ban dolgozó Márk eleinte azt hitte, hogy a kényelmes otthoni székben semmi baja nem eshet, de végül állandósult fejfájással és 5 cm-es válldeformitással kötött ki nálam

A minap kezelésre érkezett hozzám Márk (27), aki egy éve a covid helyzet miatt otthonról végzi a munkáját számítógép segítségével, napi sok órában egy multinacionális vállalat munkatársaként. Számára nem létező veszélynek tekintette a munkahelyi túlterhelés általi problémák létrejöttét, mivel fizikai munkát nem kell végeznie, így nem gondolta volna, hogy pont fizikai panaszai lehetnek majd attól, ha a számítógépen dolgozik. Mi baj történhet? Csak ül egy kényelmes és ergonomikusan kialakított székben…

Ahogy teltek múltak a COVID alatt home office-ban töltött hetek, Márk egyre inkább azt érezte, hogy egyre fásultabb illetve egyre kéynelmetlenebb a számára az élet. Kicsinyenként de folyamatosan növekedtek a panaszai.

Márk jelenleg ott tart, hogy mereven beállt az egyik válla és a csuklyás izma. Az izom tapintásra olyanná vált, mint a beton. Mindezek mellett rendszeressé vált a fejfájása, amit a nyak illetve a vállöv izmainak diszfunkciója okoz. Napi szinten problémát jelent számára már egy öltözködésnél is, vagy akár a munkája során az asztalnál ülve jelentkező kar zsibbadás és olykor intenzív kisugárzó fájdalom a vállában illetve a lapocka környékén.

A fejünkben jelentkező fájdalom, általában a nyak vagy a vállöv izmainak diszfunkciójából származik. A fejünkben érezzük a fájdalmat de az mégis a koponyánkon kívülről ered. A fejünket behálózó erek a nyakunkon futnak felfelé, amennyiben ezek a járatok esetlegesen beszűkülnek vagy részben elzáródnak akkor okozhatnak keringési problémát, illetve ezáltal fájdalom érzetet. Kivételt képez a migrén ahol egyéb biokémia folyamatok is állnak a háttérben.

A fizikai fájdalmain felül, sok energiája megy el arra is, hogy állandóan keresse a megoldást a problémájára, illetve be tudja egyáltalán azonosítani, hogy mi okozza a panaszait. Márkot ez teljesen lefárasztja a nap végére. A munkájában egyre nehezebben tud koncentrálni, illetve egyre nehezen viseli az egész napos munkát.

A naponta jelenlévő fájdalom az életünkben hasonlít ahhoz, mint amikor egy csiszoló vászonnal egyre vékonyítják a felületet. Minden egyes nap kevesebbnek érzi magát az ember, mert a fájdalom újra és újra lemorzsol egy darabot belőle. Vannak napok, amikor finom a csiszolóvászon, de vannak napok amikor durva a vászon és ezáltal nagy fájdalmakat kell átélnünk.

Márk esetében az állapot felmérés alapján már feltételeztem, hogy az általa elmondott érzések, fájdalmak nagy valószínűséggel már mélyebb elváltozásokat is okoztak amikről még lehetséges, hogy nem is tud vagy érez.

Amint ez a felismerés és a helyzet feltérképezése megtörtént felajánlottam számára a segítségemet. Így megkezdtük a közös a munkát. Azért is nevezem közös munkának, mert kezelés szerves része az otthoni fejlesztő mozgások elvégzése.

Amikor Márk megérkezett hozzám, akkor már az első pillantásra is jól látszó asszimetriával rendelkezett. A jobb válla körülbelül 5 cm-mel alacsonyabban helyezkedik el a másik vállánál. Számos ponton jelzett fájdalmat. A nyakától kezdve a vállán a lapocka tájékon és a hátába kisugárzóan. A vizsgálat alatt kiderült, hogy a medence tájékon is vannak mozgásbeszűkülések és ezáltal csökkent mozgás tartományok. A gerince több pontján is jelentkeztek már a problémák, amik nyomás hatására fájdalommal reagálva mutatkoztak meg.

Azonban ami ennél fontosabb, hogy azoknál a csigolyáknál ahol ízületi blokk található, sok esetben a mozgás beszűkülése illetve a fájdalmon kívül ingerületvezetési problémák is jelentkeznek. A testünk felépítésénél fogva az idegek behálózzák a testünket. Ő általuk mozgunk, érzünk, fázunk stb. Olyan ez mint egy úthálózat. Amennyiben valahol dugó alakul ki pl egy csigolya ízületi blokk esetén, akkor az az út számunkra járhatatlanná válik vagy csak részben járhatóvá. Ez esetben jöhetnek létre fájdalmak és diszfunkciók azon a területen amely úthálózatot éppen dugó állja el.

Ugye mennyire durva, hogy milyen elváltozások történhetnek a testedben csak attól, hogy egész nap a gép előtt ülsz a kényelmes székedben? Sajnos a sok ülés még a dohányzásnál is rosszabb…

Márk esetében is több blokkot kellett megoldani és ízület manipuláció technika alkalmazásával az idegeket felszabadítani. Amennyiben ezek a blokkok nem kerülnek oldásra, a testünk folyamatosan deformálódik és asszimetriák jönnek létre. Sok esetben évekig nem is okoznak problémát , nem tudunk róluk ezáltal. Amikor pedig már problémát okoznak gyakori, hogy már nem is egy helyen van baj hanem több terület is érintett. Pedig Márk is joggal gondolhatta volna, hogy mi baj történhetne abból, hogy ül a számítógép előtt.

Az esetek nagy részében, amikkel találkozom a munkám során az ilyen jellegű problémák állnak a háttérben. Az egyoldalúan végzett munka folyamatok. Lehet az, egy asztalnál ülve amikor mindig egy kezünkön támaszkodunk és ezáltal féloldalas a terhelésünk minden egyes nap. Lehet az, egy fizikai munka során amikor ugyanazt a mozdulatsort végezzük évekig. Ehhez kapcsolódik még hátráltató tényezőként a nem megfelelő mozgás kultúra és a sport hiánya.

A kezelés során Márk folyamatosan egyre könnyebbnek érezte magát és csökkentek a fájdalmai. A kezelés végén az elmondása alapján olyan érzést élt át mintha újra tudna venni levegőt és fel tud végre lélegezni. A testtartása megváltozott, és a vállai újra normális vonalba kerültek. A mozgást szabadnak élte meg és elmúltak a bizonyos pozícióban jelentkező fájdalmai.

Márk, apró de annál fontosabb lépést tett meg a saját útján azzal, hogy a folyamatos egyedül agyalás és az interneten töltött órák helyett, ahol próbálta magát orvosolni, lecserélte arra a megoldásra, hogy megkeresett a problémájával, elbeszélgettünk róla majd pedig mivel láttam a lehetőségét hogy segíteni tudok a helyzetén, megkezdtük a közös munkát.

Amennyiben magadra ismersz, fájdalmaid vannak, vagy egyszerűen azt érzed, hogy valami nem működik megfelelően nálad akkor lépj kapcsolatba velem te is.
A beszélgetésünk során be tudom azonosítani, azt hogy milyen problémával állsz szemben illetve hogy tudok a segítségedre lenni, illetve ha nem az én szakterületem akkor javaslatot tudok tenni arra, hogy kihez fordulj.

Ha már fennáll a probléma akkor cselekedj. A legrosszabb amit tehetsz, hogy gondolkodsz és nem cselekszel.
Gondolatok által még semmi nem történt a világon.

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták