Zborai Módszer Logó

Így segít a csontkovács, ha „nem tudsz aludni”

Mikor ébredtél utoljára úgy, hogy teljesen kipihentnek érezted magad, „jót aludtál”, tettrekész vagy és energikusan várod a napot? Nem is emlékszel rá – igaz? Nos, nem vagy egyedül: majdnem minden második embernek alvásproblémája van, ami azt jelenti, hogy nem pihentető az alvásuk. De hogyan tudnál végre „jól” aludni? A csontkovács segíthet.

Kínzó és veszélyes a kialvatlanság, az alvászavar!

Hiába feküdtél le időben, órák óta – egyre idegesebben és feszültebben – álmatlanul forogsz az ágyban, cikáznak a gondolataid, teljesen éber vagy, nem találod a helyed. Mindannyiunkkal történt már ilyen. Bosszantó. De nincs ok azonnali pánikra, egy-egy álmatlan éjszakavagy néhány nap rosszabb minőségű alvás nincs túl nagy hatással a mindennapi életedre. Persze, napközben fáradtnak érezheted magad, de ennél nincs nagyobb gond. Komolyabb a baj akkor, ha az alvászavar régóta fennáll, vagy krónikus álmatlanságban szenvedsz. Ilyenkor már délután rástresszelsz az estére, „félsz” lefeküdni mert tudod, hogy egy újabb borzasztó, kínzó éjjel vár. És így is lesz, hajnalban egyre idegesebben és kétségbeesettebben próbálsz majd
elaludni. Ez az állapot már veszélyes, hiszen a kialvatlanság érzelmi, fizikai egészségügyi problémákhoz vezet és még az egyszerű feladatok elvégzését is lehetetlenné tehetik számodra nappal: a szervezeted kimerül, hibázol, ingerlékeny leszel, ügyetlenebb és egész egyszerűen nem fogsz tudni koncentrálni semmire. Mielőtt altatókhoz, nyugtatókhoz (vagy ami a legrosszabb, az italhoz) nyúlnál tudd, hogy van megoldás: a csontkovács segíthet neked.

Mi történik, ha nem alszol jól?

Néhány napig semmi, maximum fáradtabb leszel. Ha hosszabb ideje tart ez az állapot és krónikus alváshiánnyal, álmatlansággal küzdesz akkor idővel elképesztően fáradt leszel nappal, nem tudsz majd koncentrálni, jön az ingerlékenység, a hirtelen hangulatváltozások és memóriaproblémák is felléphetnek. Közben gyorsan merül az immunrendszered és megnő a reakcióidőd, szorongsz, fáradt és ideges leszel. Az alváshiány hatásai idővel egyre rosszabbak lesznek. Tanulmányok megállapították, hogy a hosszú távú alvásmegvonás növelheti az olyan egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség és az immunrendszeri zavar.

Persze nem mondhatod minden nap mindenhol, hogy „elnézést, nem aludtam” ezért megpróbálsz ugyanúgy teljesíteni, ami iszonyú energiádba kerül. Még fáradtabb leszel, miközben továbbra sem tudsz aludni: ördögi kör, mert előbb utóbb elfogysz. Szerencsére van megoldás.

Hogyan segíthet a csontkovács kezelés?

A csontkovács munkáját gyakran összekötik a hátkezeléssel, ám az általa végzett korrekciók emellett számos más egészségügyi probléma, köztük az alvászavar leküzdésében is segíthetnek. Ennek oka, hogy például a gerinc újraegyenesítése bizonyítottan segíti az egész test hatékonyabb működését, beleértve a testünk ellazulását és a könnyebb elalvását is.

Sokat számít a testhelyzet

A testtartás és az alvási pozíció óriási szerepet játszik testünk egészségében és abban, hogy jól tudunk-e aludni. Ha a gerinc „rosszul van beállítva”, akkor ezt természetes módon rossz testtartással kompenzáljuk, ami viszont veszélyezteti a testünk pihenési képességét. És ez ébren tarthat minket. A rossz testtartás más hátproblémákat is kiválthat, amelyek megakadályozhatják, hogy aludj. Ha például túl puha vagy túl kemény a matracod elképzelhető, hogy nem tudsz rajta elaludni, de lehet, hogy ahogyan megpróbálsz elaludni, az nem tetszik a testednek. (Legtöbben ezért „keressük a helyünket” alváskor. )

Megint a stressz!

Sokunk testében – a napközben minket ért stressz miatt – feszültség van, és gyakori, hogy ez a feszültség akadályozza meg, hogy elaludjunk. Nem is érzed, de tombolnak benned a hormonok ettől „nem jön álom a szemedre”. A csontkovács kezelések segítenek enyhíteni a testben lévő feszültséget, elősegítve a véráramlást, ami lehetővé teszi az izmok ellazulását és megkönnyíti az elalvást. Emellett segítenek abban is, hogy a test hatékonyabban használja fel az energiát, így a nap végén könnyebben tudj pihenni.

Kényelmetlenség és fájdalom

Sok ember számára a kényelmetlenség vagy a fájdalom akadályozza meg a nyugodt alvást. A csontkovács kezelés részeként végzett gerinckezelés többféle módon is természetes fájdalomcsillapítást biztosít. Először is a „helyére rakja a gerincet” másodszor, elősegíti a vér áramlását a testben, ami oxigént és tápanyagokat szállít a gyógyulást igénylő területekre. Így elmúlik a kellemetlen fájdalom.

Természetesen neked is van dolgod. Ha úgy érzed, hogy a párnád kényelmetlen, a takaród túl meleg vagy éppen hideg, ha „nincs elég levegő” vagy „túl puha az ágy” ezeken neked kell kísérletezned. Fontos két dologra odafigyelni: az altatók, antidepresszánsok az „aludjak már el italok” nem megoldások, ahogy az sem, ha kialvatlanul kelsz (mert az éjszaka folyamán el fogsz aludni, ez biztos, az nem mindegy hányadszor alszol 4 órát).

Ha nem alszol jól, nehezen alszol el gyere el hozzám, nézzük meg mi az oka. Lehet, hogy egyetlen kezelés segít és végre pihentető lesz az alvásod!

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták