Zborai Módszer Logó

Mennyire jársz rosszul, ha kiesel a munkából a fájdalom miatt?

Ennek a cikknek nem szabadna megszületnie, hiszen egy jóléti társadalomban semennyire nem jársz rosszul, ha – mondjuk kőművesként a derékfájdalmad miatt – egy időre kiesel a munkából, hiszen kipihened és megfelelő táppénzt kapsz. De mégis megírtuk, mert mint tudjuk vannak különleges helyzetek….

 

Erre van a körzeti orvos…

Képzeld el, hogy elmész azzal a panasszal a körzeti orvoshoz, hogy megemelted magad és fáj – mondjuk – a derekad, beállt. Jó esetben azt fogja mondani, hogy menj el a körzetes kórházba, vagy SZTK-ba, íme egy beutaló. Aztán 24 nappal későbbre kapsz egy időpontot, addig vársz. A rosszabb az, hogy „pihenj otthon” és kapsz fájdalomcsillapítót és valamilyen olyan izomlazítót és fájdalomcsökkentőt, amelyik cég legjobban szponzorálja. Kész, oldd meg! De mi ebben a veszély és mi kerül neked ebbe sokba? Először beszéljünk a veszélyről.

Mit tesz az orvos?

Tegyük fel, hogy megemelted magad, egy kicsit többet vállaltál, mint kellett volna, vagy csak rossz mozdulat történt. Biztos lehetsz abban, hogy azok a gyógyszerek, amiket az orvos felírt neked el fogják nyomni a fájdalmadat, napról napra jobban leszel, lehet, hogy akár egy hét múlva mehetsz is dolgozni. Aztán munka közben fájdalmaid lesznek, egy újabb rossz mozdulat pedig ismét az orvoshoz vezet. Nem a problémát oldották meg, hanem a fájdalmat nyomják el. Ha szerencséd van nem sérülsz le újra, de akkor sem feltétlen fájdalommentesen dolgozol.

Mit tesz a csontkovács?

Legyen pontosan ugyanaz a helyzet: megemelted magad. Én nem a felületi fájdalmat fokom eltüntetni (és nem is feltétlenül kell rám 3 hetet várnod) hanem az okot. Az a feladatom, hogy az okot felfedezzem és „megjavítsalak”, azaz ne legyen több fájdalmad. Akkor sem, ha visszatérsz dolgozni. Persze, vigyáznod kell magadra, de nem kell extrém óvatoskodnod, hiszen a gond meg van oldva.

Mennyire jársz rosszul, ha kiesel a munkából?

Nehéz kérdés neked kell kiszámolnod, de megmutatom két példán keresztül. Tételezzük fel, hogy egy építési vállalkozónál dolgozol. Te tudod, hogy mennyi a napi (havi) béred tisztán és (mondjuk azt, hogy extra juttatásokkal). Nos, bármennyi, a bejelentett béred 60-70%-át fogod majd megkapni, mint betegállomány. Gondold át, hogy ha nem a teljes (és ez fontos) napidíjadat kapod a munkádért akkor mekkora veszetség ér, ha hetekig pihensz otthon ahelyett, hogy eljönnél és gyorsan megoldanánk a problémát és a fájdalmat? Vannak persze más esetek is. Egy irodai dolgozó is megemelheti magát, vagy léphet rosszul a lépcsőn, ez akár munkahelyi baleset is lehet, táppénz stb. És itt most jöjjön egy történet. Egyszer egy ismerősömnek elszakadt a térdszalagja, műteni kellett mozdulni nem bírt (ez szokott a focistáknál 6-8 hónap kihagyás lenni). Az első 1-2 hétben még kímélték aztán kapott egy laptopot, pár hét múlva bent ült az irodába és dolgozott: nem azért, mert akart, hanem azért, mert senki nem csinálta meg helyette. Fájdalommal, de dolgozott. Ez a másik veszély tehát az, hogy bizonyos munkakörökben: ahogy telik az idő annál valószínűbb, hogy otthon is kell egy keveset dolgozni, elvárják. Fáj, a becsípődött derekad, kenegeted, de terheled. Ha eljössz hozzám sokszor már egyetlen kezelés is elég ahhoz, hogy folytathasd a munkádat és ne legyél táppénzen, úgy, hogy közben dolgozol.

A döntés a tied, de ha szeretnél valóban gyorsan túlleni egy hát, egy nyakfájáson, krónikus fejfájáson akkor keress, mond el a panaszodat, segíteni fogok: te pedig sokkal hamarabb vissza tudsz menni dolgozni.

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták