Zborai Módszer Logó

Különleges színes tapaszok: a Kinesio Tape előnyei

Különleges színes tapaszok

A kinezio tape-pel – a testre ragasztott színes tapaszokkal – először a 2010-es labdarúgó vébén találkoztunk, és sokan csak találgattunk, hogy mire valóak, vajon melyik szín mit jelent milyen haszna van? Ebben a cikkben mindent elmondunk ezekről a mágikus színes tapaszokról, a használatukról, az előnyökről.  

Mik ezek a tapaszok?

Ma már több mint 50 márkájú kineziológiai szalag van forgalomban, de az eredeti terméket, a Kinesio tape-et vagy Kinesio Tex Tape-et az 1970-es évek végén fejlesztette ki Dr. Kenzo Kase, egy japán csontkovács, aki olyan szalagot szeretett volna, amely támogatást nyújt az izmoknak, segíti azt, de nem korlátozza a mozgást.

Ha láttál már röplabdameccset, kerékpárversenyt vagy focit észrevehetted ezeket a színes szalagcsíkokat, amelyek rendezetlen (vagy épp rendezett) színekben, mintákban és hosszúságban vannak felragasztva sportoló vállára térdére, combjára, hasizmára. A kineziológiai szalag egy olyan terápiás szalag, amelyet a testre helyeznek azért, hogy támogatást nyújtson, enyhítse a fájdalmat, csökkentse a duzzanatot és javítsa a teljesítményt.

Hogyan működik a kinezio-szalag?

A felfedezője, Kase a Kinesio tape-et pamut és nejlon szabadalmaztatott keverékével hozta létre. Úgy tervezték, hogy utánozza a bőr rugalmasságát, így a teljes mozgástartományt használhatod, ha rád ragasztották a szalagot, semmiben nem korlátoz. A szalag orvosi minőségű ragasztója vízálló és elég erős ahhoz, hogy három-öt napig is rajtad maradjon, még edzés vagy zuhanyzás közben is. Éppen ezért sportolás közben sem fog leesni elszakadni.

Amikor a szalagot felragasztjuk, azonnal enyhén visszahúzódik, finoman megemelve a bőrt. Ez segíthet mikroszkopikus teret létrehozni a bőr és az alatta lévő szövetek között ez pedig természetes módon fokozza a teljesítményt, csökkenti a fáradtságot a sérülés veszélyét és kellemes is.

A kinezio tape alkalmazása

A szalagoknak többféle – hatékony – alkalmazási területe van. Nem mondjuk azt, hogy csodafegyver, de sok esetben jelentős segítséget tud nyújtani számunkra. 

Ha bármilyen izomsérülésed van (meghúzódott, fáj, gyulladt vagy akár csak ezeket szeretnéd elkerülni) önmagában is remek döntés, de a kineziológiai szalagozás akkor a leghatékonyabb, ha más kezelésekkel, például manuális terápiával együtt alkalmazzák, de fájdalom és duzzanat enyhítésére is használjuk.

A kineziológiai szalagok extra támogatást nyújtanak az arra rászoruló izmoknak vagy ízületeknek. Ezért is látod gyakran versenysportolókon, persze őket nem a gyenge izmaik, hanem inkább az izomvédelem miatt tapaszoznak. Ha átlagemberként használod segíthet újraedzeni (azaz rehabilitálni) azokat az izmokat, amelyek elvesztették funkciójukat, vagy amelyek alaposan meggyengültek, például egy műtét után de a fej és a nyak testtartásának javítására is használhatóak, sőt a stroke-os betegek felépülésében is segíthetnek. 

Melyik szín mit jelent?

Biztosan észrevetted már, hogy a szalagok eltérő színűek. Ennek nem a divat az oka, hanem az, hogy minden egyes színnek más és más a hatása. A meleg színű szalagok energetizálnak a hidegek hűsítenek, csökkentik a gyulladást. A kék kinezo tape szalag hűsít, a fekete (érdekes módon) fokozza a piros és a kék hatását, indikátor, a bézs színű kinezotape szalag nyugtat és szinte láthatatlan. A pink lazít, a narancs pedig enyhíti az izomfeszültséget. A vörös energetizál, a lila (a sötétlila) harmonizál a zöld ízületi gyulladásra ajánlott a sárga élénkíti az idegrendszert. A fehér színű pedig tisztít. 

A kinezotape szalagokat én is (legtöbbször) a terápia részeként használom. Ha fáj valami, ha kellemetlen gyere el hozzám, a szalagokkal együtt segítek!

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták