Zborai Módszer Logó

Ne félj a fájdalomtól!

Sokan azt gondolják, hogy a csontkovács kezelés fájdalmas és éppen ettől a fájdalomtól félve halogatják: „nem mernek” elmenni, inkább a már létező fájdalmukat próbálják valahogyan – krémekkel, gyógyszerekkel, alternatív megoldásokkal – enyhíteni. Ne félj a fájdalomtól, olvasd el a cikket!

 

Félelem a fájdalomtól: így akarod elkerülni a csontkovácsot

Pszichológiai tény, hogy az ember fél az ismeretlentől. A csontkovács pedig nem csak ismeretlen, hanem alapvetően félelmetesnek tűnik: egy (általában) nagy darab ember, aki mindenféle pozíciókba fog csavarni téged, ezzel nyilván fájdalmat okoz majd neked – gondolod. Úgyhogy valahogy megpróbálod őt elkerülni. Erre mindenkinek más és más taktikája van.

Képzeld el, hogy fáj a vállad. Minden nap egyre jobban. A legtöbben ilyenkor azonnal a gyógyszerekhez nyúlunk (ez a legegyszerűbb elkerülő taktika) és valamilyen fájdalomcsillapító krémmel, pirulával, borogatással próbáljuk meg enyhíteni a gondot. A fájdalomcsillapítással azt éred el, hogy – ideig-óráig – nem fáj majd az adott terület aztán ahogy elmúlik a hatása ismét visszatér a fájdalom. Semmi mást nem teszel csak halogatsz.

Gyakori halogató taktika a „majd elmúlik”. Ilyenkor abban bízunk, hogy a fájdalom, a kellemetlenség „majd elmúlik valahogy magától” és kivárásra játszunk. Ha például fáj a vállad, nem teszel ellene semmit, arra vársz, hogy megszűnjön a fájdalom. Közben gyakran beszűkül a mozgásod (úgy nem fáj, ha nem használod, vagy éppen csak annyira amennyire még nem fáj) ami sokkal erősebb fájdalomhoz vezet majd.

Elkerülő taktika a különböző szerek, mágiák bevetése: el sem hiszed, hogy életemben már hányféle és milyen (általában nem működő) technikákat hallottam például időről időre megjelenő krónikus fejfájásra. Az „ülj bele gyorsan a meleg vízbe” – ötlettől a „már akkor vegyél be gyógyszert amikor kezdődik” megoldáson át egészen a homeopátiás szereken a „kevesebb stresszen” a „sétálj egy nagyot”-on keresztül.

Ezeket mind-mind azért tesszük, mert inkább elviseljük a jelenlegi fájdalmat ahelyett, hogy szembenéznénk vele és eljönnél például hozzám.

 

Ne félj, nem fog fájni

Nem mondhatjuk azt, hogy a kiropraktőri kezelés teljesen fájdalommentes, mert nem az, igaz nem is vészes. De ne úgy képzeld el, mint a filmekben, hogy beülsz egy hatalmas ember fura székébe és ő máris kitekeri a karodat és a nyakadat, annyira, hogy te közben kiabálj a félelemtől és a fájdalomtól.

Én nem filmet forgatok, hanem segítek neked.

Mielőtt bármit is teszek, megbeszéljük mi fáj, mit érzel, milyen erős fájdalmat és mióta áll ez a helyzet fent. Mindezek után megtapogatlak (szakmailag azt kell írjam, hogy manuálterápiát végzek) azért, hogy rájöjjünk pontosan mi is a gond és az hol van.

A kezelés csak az után fog elkezdődni.

 

Meg fogom kérdezni, hogy 1-10-ig mennyire fáj?

Nem, nem kell pánikszerűen bezárni a honlapot, most jön a legjobb rész. A kezelésen végig figyelek nem csak a tested jelzéseire (ilyen lehet az például, ha önkéntelenül ellenállnál annak, amit teszek, megfeszülnek az izmok) hanem folyamatosan kommunikálok is veled hiszen ismernem kell a határaidat.

Tegyük fel, hogy meg kell nyomnom valahol téged: azonnal megkérdezem, hogy 1-10 között éppen milyen fájdalmat érzel. Általában a 4-5 szokott a „még kellemes” lenni, a 6-7 pedig a jóleső fájdalom.

Tudnod kell a módszeremről, hogy soha (még kérésre sem) megyek a te 8-as fájdalompontod fölé, ha kell akkor inkább többszöri találkozót javaslok, de fájdalmat nem akarok és nem is fogok neked okozni.

Összességében az a tanácsom, hogy ne félj a csontkovácstól. Nyilván nem tollpihés masszázsra jössz hozzám, de nem is azért, hogy megkínozzalak, vagy fájdalmat okozzak neked. Különben is, folyamatosan beszélünk, azonnal tudsz szólni akkor, ha a kezelés valamelyik része kellemetlen.

Gyere el hozzám kezelésre tüntessük el a fájdalmadat!

Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.
Az Zborai Tamás Péter képe

Zborai Tamás Péter

Zborai Tamásnak hívnak, csontkovács vagyok, manuálterapeuta. Pontosan abban segítek Önnek, amiért itt van! Eltűntessem a fájdalmát, és akár már egyetlen kezelés után visszaadom a fájdalommentes élet, mozgás örömét.

Oszd meg a bejegyzést másokkal is!

Rólam mondták